De naam acupunctuur (niet accupunctuur), is afgeleid van de woorden acus, wat naald betekent
en punctura, wat steken betekent.
In het Chinees heet het Zhen-jiu, waarmee prikken en verwarmen wordt aangegeven.

Hierbij worden de acupunctuurpunten in de huid aangeprikt. Deze zijn soms pijnlijk en gezwollen, waarmee een disfunctionerend orgaan kan worden beïnvloed.

Het is een geneesmethode, die reeds duizenden jaren oud is en slechts een deel vormt van de traditionele Chinese geneeskunde.

De Chinese geneeskunde onderscheidt twee behandelmethodieken:

  1. Uitwendige behandelingsmethode
    Hieronder vallen acupunctuur, acupressuur, moxibustion,
    massage, badtherapie, gymnastiek en ademtherapie.
  2. Inwendige behandelingsmethode:
    Hieronder vallen farmaca, dieet en meditatie.

De acupunctuur neemt hierbij een centrale plaats in. Het is een geneeskundig denken, dat op het hoogtepunt van de Chinese beschaving circa 4000 jaar geleden, zijn regels heeft opgeschreven en zijn waarnemingen heeft genoteerd in een volmaakt samenhangend en indrukwekkend geheel.

Twintig eeuwen lang hebben deze gedachten en deze regels bijgedragen aan het voortbestaan van de reusachtige menselijke gemeenschap in China.

Acupunctuurtherapie, meestal kortweg acupunctuur genoemd, is dus een oeroude Aziatische geneeswijze, waarvoor, in verband met bekend geworden successen, in het buitenland thans ook belangstelling is ontstaan.

Vooral over de effecten op pijntonusregulatiebloeddoorstroming en vegetatieve reacties zijn talloze publicaties verschenen.

‘De acupunctuur berust altijd op het herstellen van het energetisch evenwicht in het lichaam als geheel en op de inwerking op een bepaald gebied waar de klachten gelokaliseerd zijn en is dus HOLISTISCH (gericht op de patiënt in zijn totaliteit).

Tijdens de acupunctuurtherapie worden zogenoemde lokale punten en punten op afstand, distantpunten geprikt. 
De gehele persoon wordt behandeld, oftewel de zieke patiënt, en niet alleen de ziekte of aandoening.

 Je ziet dan ook vaak dat de patiënt(e) zich eerst beter gaat voelen, ‘zich beter in z’n vel voelt’, terwijl de initiële klacht nog even erg is. Dit is dan ook vaak het begin van het herstel.

Klik op deze link op een voorbeeld van een patiënt behandeld met acupunctuur te zien: Dystonie behandeld met Acupunctuur.