Meest gestelde vragen over Acupunctuur

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over Acupunctuur.
Indien u een vraag heeft die hier niet bij staat, of u vraagt zich af of onderstaand antwoord over acupunctuur ook op u van toepassing is, neem dan contact op met dokter Wong Chung via de contact pagina.

Acupunctuur zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen. Acupunctuur verbetert het functioneren van het lichaam, met name de “samenwerking” tussen verschillende organen in het lichaam. De therapie bestaat uit het prikken van naalden op zeer precieze “Acupunctuurpunten” in het huidoppervlak en eventueel uit het vervolgens toevoegen van warmte of electrische stimulatie. Acupunctuur is holistisch , d.w.z.:

Het verhelpt niet slechts één klacht, maar het heeft effect op de gehele persoon. Acupunctuur is holistisch.

Acupunctuur is in het Westen vooral bekend geraakt door de werking op:

  • (chronische) pijnklachten,
  • grote spanning in de spieren (hypertonie),
  • het verbeteren van de bloeddoorstroming
  • en het verbeteren van het functioneren van het vegetatief zenuwstelsel.
  • Dit zenuwstelsel zorgt er b.v. voor dat je gaat transpireren of plassen wanneer je bang bent.

Acupunctuur kan ook neurologische bewegingsstoornissen, allergieën en verslavingen verminderen of verhelpen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de pagina Werkwijze Dokter R.E. Wong Chung

In de meeste gevallen vragen patiënten om Acupunctuurtherapie wanneer zij chronische pijn hebben en de reguliere therapieën weinig tot geen effect sorteren. Daarnaast gaan mensen vaak naar de acupuncturist wanneer zij willen stoppen met roken of met een andere verslaving willen breken (b.v. eetverslaving).

Klik hier voor een overzicht van de door hem, op neurologisch gebied, meest behandelde aandoeningen
Patient met Dystonie van de hand: Voorbeeld van een behandelde patient.

Een Acupunctuurbehandeling helpt niet altijd. Meer dan 70% van de patiënten reageert op Acupunctuurtherapie;

met name:

  • 30% wordt helemaal van het probleem afgeholpen
  • 20% ondervindt een belangrijke verbetering en “kan er mee leven”
  • 20% moet regelmatig terugkomen.

Hierbij is het belangrijk te bedenken, dat het meestal chronische, uitbehandelde patiënten zijn, die niet meer geholpen kunnen worden via de reguliere geneeskunde. Zo bezien is de 70% die met Acupunctuur alsnog geholpen kan worden een opmerkelijk resultaat.

Acupunctuur heelt niet wat kapot is.

Bijvoorbeeld: het zal nooit kapotte hersencellen repareren. Het lost geen defecten als gevolg van reuma op, het kan hooguit de bijkomende pijn verlichten.
Acupunctuur helpt bij het bestrijden van pijn en bij het beter laten functioneren van op zich gezonde organen.

Acupuntuur kent weinig contra-indicaties.

Bij zwangerschap is acupuntuur veelal af te raden: een aantal punten mag nóóit worden gebruikt tijdens de zwangerschapsperiode, omdat dit tot een abortus kan leiden.
Voorzichtigheid is ook geboden bij de behandeling van suikerziekte, aangezien er een snelle en aanzienlijke daling van de bloedsuikerspiegel kan optreden tijdens of na de behandeling. Bij de sudeckse dystrofie is prikken in de aangedane delen verboden.
Eventuele Bijwerking: Sporadisch kan tijdens een behandeling een sterke vegetatieve reactie volgen zoals het dalen van de bloeddruk, waardoor de patiënt kan flauwvallen ( needle fainting) .

Acupuntuur kan werken wanneer traditionele Westerse methoden geen soelaas meer bieden. Maar Acupunctuur kan ook de hoeveelheid pijnstillers en andere medicamenten terugdringen. Vermindering van medicijnen dient overigens te allen tijde plaats te vinden onder medisch toezicht.

Acupuntuur kan daarnaast vrijwel altijd aan andere (Westerse) behandelingen worden toegevoegd ter bevordering van de algehele genezing.

Het aantal acupunctuur behandelingen dat nodig is veschilt per klacht en per patient.

In principe worden er 6 behandelafspraken gemaakt ( 1x per week 1 behandeling ).
Indien er geen resultaat is bereikt, wordt er na de 6e behandeling gestopt.
De 6 behandelingen zijn nodig, omdat men soms pas na de 4e of 5e behandeling een reactie ziet.
Indien er wel resultaat is, worden er in onderling overleg en indien nodig vervolgafspraken gemaakt.

Acupunctuurbehandeling doet weinig pijn. Het is een prikje door de huid. De een zal er wat meer van voelen dan de ander. Is het wat gevoeliger dan kan dat punt door druk voorbehandeld worden.

Ook elektroacupunctuur en moxa behandelingen doen weinig tot geen pijn.

Vergoeding van acupunctuurbehandeling verschilt per verzekeraar (en in sommige gevallen verzekeringspolis).

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling vaak gedeeltelijk vergoed. We adviseren u contact op te nemen met uw verzekering.

Belangrijk om hierin mee te nemen is dat dokter Wong Chung naast acupuncturist ook BIG-geregistreerd arts is en aangesloten bij de NAAV. 

Acupunctuur tijdens zwangerschap is in sommige gevallen goed mogelijk.
 
Tijdens de hele zwangerschap is er grote voorzichtig geboden. Het prikken van bepaalde acupunctuurpunten is absoluut verboden.
Bepaalde zwangerschapsgerelateerde problemen kunnen goed met acupunctuur behandeld worden zoals zwangerschapsbraken en stuitliggingen.

Mits uitgevoerd door een ervaren acupuncturist (bij voorkeur een arts-acupuncturist) kennen acupunctuurbehandelingen weinig complicaties.

Bij nerveuze patienten kan het voorkomen dat er een lichte bewustzijnsdaling ( syncope ) optreedt. Dit verdwijnt indien de patient plat gelegd wordt.
 
Bij gebrekkige kennis van de acupuncturist van de anatomie kunnen de volgende complicaties voorkomen: een klaplong, een harttamponade en een beschadiging van het ruggenmerg. 
(let op: dit is niet een volledige lijst met mogelijke complicaties, neem bij vragen of problemen altijd contact op met uw acupuncturist).